A hajszárítás tudománya: hogyan szárítsd a hajad a legkíméletesebben?

list Kategória: Hajápolási módszerek

Mindenki más és más módszerre esküszik, ha hajszárításról van szó. Van, aki forró levegős hajszárítóval, van, aki inkább a szabad levegőn szereti, ha megszárad a haja. Ám a legtöbben nem éppen a legkíméletesebb módon szárítjuk a hajunkat. 

A nedves haj sokkal sérülékenyebb, mint a száraz, ráadásul a hő is káros a hajnak. Mégis, hogyan lehet akkor kíméletesen szárítani a hajunkat?  Nézzük, mit mond a tudomány a helyes hajszárításról.

 

Mi történik a vizes hajjal?

A tudatos hajápolás része, hogy tudod, mi is történik a hajaddal hajmosás közben. A haj szerkezete bonyolult, és több részből áll. Amikor a hajad teljesen átnedvesedik, akkor a vizet magába szívja, és megduzzad. Az ép haj a saját tömegének körülbelül egyharmadát képes víz formájában elnyelni. Ezzel szemben a sérült haj még többet. Ezt úgy képzeld el, mint egy lyukacsos szivacsot. Minél több üres rész van benne, annál porózusabb, több vizet nyel el.

A víz egyik tulajdonsága, hogy megbontja a hajadban található hidrogénkötéseket. A hajszálat több különböző kötés, köztük a hidrogénkötés tartja össze. Ezek adják az haj erősségét és formáját. A hidrogénkötésekkel szemben a diszulfid- és ionkötések tartósabbak, általában csak vegyi kezeléssel, például dauerral vagy tartós hajegyenesítéssel bonthatók meg.

A hidrogénkötések viszont sokkal gyengébbek – folyamatosan felbomlanak és újraképződnek minden mechanikai beavatkozáskor. Tehát, amikor megmosod,  vagy hő éri a hajad formázáskor, akkor valójában megbontod a hidrogénkötéseket. Száraz állapotban a kötések egymáshoz tapasztják a hajfehérjéket, így rögzül a hajad egy adott formában. Viszont amikor vizes lesz a hajad, a víz átveszi ezt a szerepet, és a hajfehérjék inkább a vízzel kötnek, nem egymással. A víz nem rögzül semmihez, a hajfehérjék között pedig kevesebb kötés marad – a haj így vizesen gyengébb, sérülékenyebb lesz. Ezért van az is, hogy a nedves haj még göndör állapotban is megnyúlik.

 

A víz károsítja a hajat?

A hajszál felszínét fedő kutikula lemezkék sem egyformán szívják fel a vizet. Szárazon ezek a lemezkék laposan egymásra fekszenek, de amikor a hajad megduzzad a felszívott víztől, akkor ezek a lemezkék megemelkednek. Ezáltal a kutika pikkelyek könnyebben lepattannak, megsérülnek. Tehát, önmagában a víz nem károsítja a hajat! Azonban a vizes haj sokkal sérülékenyebbé válik, mint szárazon. Így minden mechanikai hatás, például fésülködés vagy dörzsölés, sokkal erősebben károsítja a hajszálakat.

 

Hajszárítás: mit és mit ne csináljunk?

Bár elsőre a hajszárító is forrólevegős formázónak tűnhet, ami roncsolja a hajszálakat. Ám a hajszárítás sokkal kevésbé lesz káros, mint egy hajvasaló vagy hajsütővas – ha jól használod. A titok az, hogy mozgasd a hajszárítót körkörös mozdulatban, ne egy ponton tartsd a hajadon. Így a hajadat kevésbé éri erősebb hőhatás. Mindenképp tarts megfelelő távolságot a hajszárító és a hajad között. A legforróbb és legerősebb fokozatot is kerüld, mert egy ponton a forró fokozattal szinte égetheted a hajad.

A helyes hajszárítás módja tehát, ha 15 cm-ről, alacsony fokozaton és szobahőmérsékletű levegővel dolgozol. A víz elpárologtatása közben a hajszálak hőt vesznek fel, de ezzel egyidejűleg hűlnek is – ez a természetes hűtő mechanizmus részben megóvja hajad a túlmelegedéstől.

A levegőn való szárítás sokak szerint a legkíméletesebb megoldás, azonban jobb, ha nem teszed. Ha vizes hajjal fekszel le aludni, vagy hosszabb ideig nedves hajjal nyomod hozzá a fejed a párnához vagy a kanapéhoz, az növelheti a károsodás esélyét. A haj nedves állapotában sokkal sérülékenyebb a belső szerkezetében lévő hidrogénkötések átmeneti felbomlása miatt. Így a haj kevésbé tartja meg az alakját és az erősségét. Ha ilyenkor mechanikai nyomás, például fejed súlya éri a hajad, akkor az könnyen megtörik. A nedvesség hatására továbbá a kutikula lemezkék megemelt állapotban vannak, ami szintén sokkal sérülékenyebbé teszi a hajadat.

 

A helyes hajszárítás tudományos alapja

Egy kutatás négy csoportot vizsgált annak érdekében, hogy megállapítsa a hajszárítás különböző módjainak hatását a haj szerkezetére. A kontrollcsoport tagjainak haja szobahőmérsékleten, természetes úton száradt, míg a többi csoport tagjai hajszárítóval, eltérő távolságból és ideig szárították hajukat. Az első csoport 15 cm-ről 60 másodpercig, 47 °C-on szárította a haját. A második csoport 10 cm-ről 30 másodpercig, 61 °C-on, míg a harmadik csapat 5 cm-ről 15 másodpercig 95 °C-on dolgozott. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a hajszálak minél magasabb hőmérsékletnek voltak kitéve, annál nagyobb mértékű sérülést szenvedtek el. Meglepő módon a hajban lévő sejthártya-komplexum – amely a haj épségének megőrzéséért felel – kizárólag a levegőn száradó hajak esetében károsodott. A hajszárító 15 cm-es távolságból, folyamatos mozgatással alkalmazva tehát kevesebb kárt okozott, mint a természetes, levegőn való szárítás.

Tehát, minél közelebb viszed a hajszárítót a hajhoz, annál gyorsabban szárad ugyan, de a hőmérséklete drasztikusan emelkedik. Ez már rövid idő alatt is súlyos szerkezeti károsodást okozhat. Az 5 cm-es távolság már a buborékos haj kialakulásának kockázatával jár.

 

Hajkárosodás lvl 1000: a buborékos haj

Most jól figyelj! A buborékos haj az egyik legsúlyosabb károsodási forma. De nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban! Ha a vizes vagy törölközőszáraz hajat túl magas, kb. 90 °C feletti hő éri, akkor a hajszál belsejében lévő víz forrásnak indul és gőzzé alakul. Mivel a haj belső struktúrája nem tudja elvezetni ezt a hirtelen megnövekedett nyomást, a vízgőz bentről szétfeszíti a hajszálat, mikroszkopikus robbanást okozva ezzel.

Ez apró gőzbuborékokat hagy a haj belsejében – ezt hívjuk buborékos hajnak. A haj ettől törékeny, szálkás, porózus lesz és a struktúrája szinte tönkremegy, pattogatott kukoricához hasonló szerkezetet felvéve. Az így károsodott hajat nehéz helyrehozni. A hajszárító legforróbb fokozata is okozhat már ilyen mértékű károsodást.

Ezért tilos például a nedves hajat hajvasalóval vagy hajgöndörítővel formázni. Ha a hajvasalóhoz érve pattogó, sziszegő hangot hallasz, az nem a gőz játéka, hanem a hajadban lévő víz forr fel. Ez ugyanazt a buborékos elváltozást okozza, amit fentebb leírtunk. A vasalóban rejlő extrém, 180–230 °C-os hő szó szerint szétfeszíti belülről a hajszálakat.

 

Helyes hajszárítás az egészségesebb hajért

A haj szárításának módja fontos hozzávalója az egészségesebb, rendezett hajnak. Mindegyik módszer lehet kíméletes vagy káros attól függően, hogyan használjuk. A megfelelő hajszárítás kulcsa a kíméletes hőfok és fokozat, valamint a mechanikai behatások kerülése.

Forrás: Lab Muffin Science

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Vagy Reset password